Hasta Bakımı

İşinde uzman ve üniversite mezunu profesyoneller ile işbirliği yapmanızı sağlıyoruz.

Gündüzlü ve Yatılı Hasta Bakıcıları

Hastalarınızın özel sağlık gereksinimlerine göre iyileşme döneminde veya sürekli olarak bakımı gündüzlü ve yatılı hasta bakıcılarımız tarafından sağlanır.

Hasta bakıcılığı; sürekli hastanede bulunması gerekmeyen, yatalak olan ve kendi yaşamını idame ettiremeyen hasta veya yaşlı kişilerin gündelik yaşamlarını kolay hale getirmeyi sağlayan bir meslek koludur.

Yaşlılığın getirdiği hareket kısıtlılığı veya çeşitli hastalıklara bağlı olarak hasta bakıcıya ihtiyaç duyulabilir. Kişinin engeline ve tıbbi durumuna bağlı olarak hasta bakıcı gereken bakımı sağlar.

Gündüzlü Hasta Bakıcıları

Gündüzlü olarak çalışan hasta bakıcıları sabah saat 08.00 civarında hastanın bulunduğu konuma gelir ve akşam saat 18.00 – 19.00 gibi evden ayrılırken hastayı yakınına teslim eder. Evde hastaya bakabilecek başka birisi yoksa ve hasta yakını işe gitmek zorundaysa genel olarak gündüzlü hasta bakıcıları tercih edilir. Gündüzlü ve yatılı hasta bakıcılarının sorumlulukları arasında her hangi bir fark bulunmamaktadır.

Yatılı Hasta Bakıcıları

Yatılı olarak kalan hasta bakıcılar izin günleri hariç her an hastadan sorumludurlar. Gündüzlü hasta bakıcılığından farklı olarak yatılı olarak kaldığı evde hasta yakınları olsa dahi hasta, bakıcının sorumluluğundadır. İzin günlerinde hasta akrabalarına veya yakınlarına teslim edilir.

Hasta Bakıcının Sorumlulukları Nelerdir?

Hasta bakıcılar hemşire kategorisinde olmasa da temel tıbbi işlemleri gerçekleştirebilmesi gerekmektedir. Teknik olarak hasta bakıcıya emanet edilmiş hastanın sorumlulukları ona aittir. Her hangi bir kriz veya atak geçirme durumunda vakit geçirmeden acil servisi aramalı ve ambulans gelene kadar gerekli müdahaleyi yapmalıdır.

Hasta Bakıcının Görev Tanımı

  • Sorumlu olduğu kişinin gerekli ilaçlarının düzenli olarak ve aksatmadan verilmesi.
  • Hastanın tıbbi durumuna özel olarak yemek hazırlanması ve verilmesi.
  • Hastayı tuvalete götürmek ve yatalak hastalar için bez giydirme, bezini değiştirme.
  • Hastanın düzenli olarak tansiyonunun ölçülmesi ve varsa şeker değerinin ölçülmesi.
  • Hasta solunum cihazı kullanıyorsa, cihazın temizlenmesi ve tüplerinin değiştirilmesi.
  • Hastaya haftada belirli günler düzenli olarak banyo yaptırılması.
  • Hastanın yatağını temizlemek, çarşaf değiştirmek ve yatağın pozisyonunun ayarlanması.
  • Vücut hareketleri için düzenli olarak hastaya yattığı yerden egzersiz hareketleri yaptırmak.
  • Hastanın kıyafet değişimini sağlamak.
  • Hasta bakıcı sorumlu olduğu süre boyunca hastayı gözetiminde tutmak ve acil durumlarda tıbbi destek gelene kadar önlem almak.
  • Hastayı sosyal olarak desteklemek ve ona uygun aktiviteler düzenlemek

Yaşlı ve Hasta Bakıcısı Nereden Mezun Olur?

Hasta ve yaşlı bakıcısı olmak için günümüzde sağlık meslek yüksek okullarında 2 yıllık ilgili bölümden mezun olmayı gerektiriyor. Bu eğitim süresi boyunca yaşlı bakım ilkeleri, kronik hastalıklar, beslenme ilkeleri, temel farmakoloji ve pozitif psikoloji gibi önemli dersleri içermektedir.
İlgili bölümden mezun olan biri profesyonel hasta bakıcı olarak nitelendirilmektedir. Mezun olan hasta bakıcılar kanser, solunum hastalıkları, diyaliz hastaları ile ilgili teknik ekipmanların değiştirilmesi ve müdahale edilmesi ile ilgili işlemleri yapabilmektedirler.
Günümüzde hasta bakıcılık mesleği hala hastaya yemek verilmesi, hastanın temizlenmesi gibi işlemleri yaptığı zannedilir. Bu yüzden hasta bakıcılar eğitimsiz ve niteliksiz kişilerden seçilebilmektedir. Bu seçim tehlikelidir. Hasta ve yaşlı bakıcısı kesinlikle tamamen profesyonel kişilerden seçilmelidir.

Meslek yüksek okulu okumadan da yardımcı hasta ve yaşlı bakımı eğitimi alınarak sertifika sahibi olunabilir. Bu eğitimler belediyelerin halk eğitim kurs merkezlerinde verilmektedir. Bu kurslarda ilk yardım hariç tıbbi eğitim verilmez fakat hastanın beslenmesi, temizlenmesi, pozisyon verme ve kaldırma, günlük bakım gibi temel eğitimler verilmektedir. Bu eğitimleri başarı ile bitiren katılımcılar yardımcı hasta ve yaşlı bakıcısı sertifikasını almaya hak kazanır.